Langere regenperiode en carnaval 2018

Lange regenperiode

Het is koud op Curacao. Oftewel wij vinden het koud op Curacao. Vorig jaar werd al aangekondigd dat de regenperiode langer door zou gaan. Het is nu bijvoorbeeld toch een aantal graden kouder dan vorig jaar in deze tijd. Ook hebben we nu meer regen. Dit is natuurlijk alleen maar goed voor de natuur. Alles is weer mooi groen op het eiland.

De temperatuur is nu overdag zo rond de 29 graden, er is veel wind en elke dag een bui. Nu hoor ik je zeggen 29 graden dat is toch absoluut niet koud. Nee als je uit Nederland naar hier op vakantie gaat is dat ook niet koud. 29 graden is dan een heerlijke temperatuur. En hier schijnt ook daadwerkelijk de zon weer na de regen. Maar toch zijn er ook gasten die s’avonds een vestje aan trekken. Zeker als je bij ons bij het zwembad zit zoals gisteravond, dan is het echt wat frisjes.

S’nachts is het rond de 24 a  25 graden. Lekker om te slapen en heel goed vol te houden zonder airco. Ook veel van onze gasten slapen nu ook zonder de airco. Onze accommodatie staat iets hoger en ligt goed op de wind. De wind waait dus lekker door de kamers. En geef nu toch toe het is toch lekkerder te slapen zonder de airco dan met.

Eigenlijk zijn we ook wel heel erg blij met deze periode. Het is wel wat frisser en s’avonds doen we een vestje aan maar overdag is de temperatuur beter om te werken. We zijn ook actiever met dit weer. Deze periode is ideaal om extra klusjes uit te voeren.

Curacao kent eigenlijk twee regenperiodes. Een “lange” regenperiode en een korte regenperiode. De lange regenperiode is vanaf ongeveer oktober tot en met januari. De korte regenperiode is meestal in juni.

Toch zijn de regenperiodes per jaar heel erg verschillend. Soms hebben we (bijna) helemaal geen regen in deze tijd en een ander jaar juist weer heel veel.

https://www.facebook.com/pg/curacao.bedandbreakfast/videos/?ref=page_internal

We worden nog wel eens gevraagd, missen jullie de seizoenen niet op Curacao? Daar heb ik zelf ook aan gedacht voordat we hier naar toe gingen verhuisden. Misschien ga ik de seizoenen wel missen. De herfstkleuren zijn natuurlijk prachtig! Maar nee de seizoenen zoals in Nederland missen we niet. En hier hebben we toch ook seizoenen; aangenaam warm met af en toe een bui, lekker warm en wat droger, erg warm met wat minder wind en warm weer met veel wind. Ik kan je vertellen regen verveelt veel sneller dan de zon. Dus de seizoenen met zoveel regen soms in Nederland missen we niet en ik zweet toch liever dan dat ik koude voeten en handen heb terwijl ik vroeger echt een hekel had aan zweten en het erg vies vond.

 

Carnaval

Het grootste volksfeest van Curacao, carnaval.

Carnaval is hier eigenlijk al begonnen. Vorige week was namelijk het tumba festival. De highlight van het carnaval en 1 van de grootste muziekevents van Curacao. Het tumba festival duurt ongeveer een week. Elke avond treden er bands op en presenteren hun nieuwste carnavalsnummer, het tumbalied. Deze week wordt het beste en mooiste carnavalslied van het jaar gekozen. Er wordt onder andere gelet of het goed in het gehoor ligt, of het makkelijk mee te zingen is en of het ritmisch lekker klinkt. Het tumbalied van het jaar wordt gespeeld tijdens de grote carnavals optocht.  Als je hebt gewonnen ben je Rei di tumba (de tumbakoning) en behoor je tot de meest getalenteerde musici over de hele wereld. 

Het tumbalied van dit jaar is sendu lus pa Kòrsou van tumbakoning 2018 Urvin Luwi Jano 

Afgelopen weekend was er al een optocht met paarden. Aankomende zondag is de eerste kleine optocht van Willemstad, kindercarnaval.

En het weekend daarop barst dan echt het carnaval los. Vrijdagavond met de tienerparade. Zondag 11 februari de “Gran Marcha” (de grote optocht), maandag de kindervaarwel carnaval en dinsdag de grote vaarwel carnaval parade met het verbranden van Koning Momo — De pop van stro die staat symbool voor onvruchtbaarheid, zonde en ongeluk. 

Na de carnaval is het tijd om 14 dagen te vasten. Geen vlees eten en geen feest vieren. Er staan in deze periode dan ook opvallend veel vissers aan de kant van de weg om hun vis te verkopen.

Comments are closed.